Hizmetlerimiz >> Ses ve Görüntü Hizmetleri >>Voip Çözümleri


 

Data Hatları Üzerinden Ses/Fax Çözümleri :
Voice Over IP (VOIP) teknolojisi adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir IP Network (Kiralık Hat, Frame Relay, xDSL vs.) üzerinden ses ve dolayısıyla da fax iletişimi için geliştirilen bir teknolojidir. Bu sayede özellikle uzak noktalarla yapılan telefon/fax iletişimi çok ucuzlamakta veya bedava olmaktadır. VOIP cihazlarının işgal ettiği bant genişliği de sadece 6,3Kbps (Normal telefon hatları 64Kbps dır.) olduğu için data hattında herhangi bir yavaşlamaya neden olmaz.
VOIP cihazları çözümlerinde mevcut IP ağı cihazlarında ve PBX santralinde herhangi değişiklik yapmadan VOIP cihazı çok kısa bir süre içinde sisteme entegre edilebilir. VOIP cihazları özel bir santrale veya belli marka bir Router a bağımlı değildir. Her Router ve Santral ile çalışabilir. Bu da VOIP yatırımı maliyetini azaltan çok önemli bir faktördür.

VOIP Cihazı Kurulumu :
VOIP teknolojisinde bir data hattı üzerinden datanın yanında ses ve fax iletişimi yapılmasını amaçlanmaktadır. Türk Telekom'un X.25, Frame Relay, ATM ve TDM Network'leri ve de bildiğimiz Internet VOIP teknolojisini destekler. Bunlardan X.25 eski bir teknoloji olduğu için çok yavaştır ve bu yüzden ses paketlerini taşırken gecikme olabileceği için tercih edilmez. ATM ise hem pahalı olduğu için hem de henüz firmalerın bu yüksek teknolojiye ihtiyaçları olmadığı için ülkemizde yeterince yaygın değildir. Bu nedenle günümüzde VOIP uygulamalrı için en çok Frame Relay, TDM (NewBridge ve DXX) ve Internet (Leased Line veya xDSL gibi yüksek hızlı ve güvenilir bir bağlantı olmalı) altyapıları kullanılmaktadır. Bunlardan Frame Realay ve TDM daha çok yurtiçi uygulamalar için uygundur. Internet ise hem yurtiçi hem de yurtdışı uygulamalar için uygundur.
Frame Relay veya TDM altyapısı için data iletişimi yapılacak noktalara Türk Telekom tarafından birer hat çektirilmesi gerekmektedir. Sonrasında bu hatların ucuna birer modem ve router bağlanmalıdır. Burada modemin bir ucu Türk Telekom'dan gelen hatta diğer ucu ise router a bağlanır. Router ın diğer ucu ise bir Hub veya Switch aracılığıyla LAN a bağlanır. Gerekli konfigürasyonlar ve tanımlamalar yapıldıktan sonra bağlantısı yapılan tüm noktalardaki PC ler aynı LAN ortamındaymış gibi çalışırlar. (TT dan alınan data hattının hızı 64Kbps ile 2 Mbps arasında değişmektedir.) Bu bağlantılar yapıldıktan sonra network e dahil olan noktalar arasındaki telefon görüşmelerinin de bu data hattı üzerinden yapılması amaçlanmaktadır. çünkü bu aşamada bu data hattını ister tam kapasite kullanın ister hiç kullanmayın Türk Telekom'a aynı kira ücreti ödenmektedir. Bu yüzden telefon görüşmeleri de bu hat üzerinden yapılırsa özellikle milletlerarası ve şehirlerarası telefon görüşmelerinden önemli bir tasarruf sağlanacaktır. Bunu sağlamanın en basit ve en hızlı yöntemi Data Network üne bağlı olan her noktaya birer adet VOIP cihazının yerleştirilmesidir. VOIP bir cihazının bir ucu Router ın da bağlı olduğu Hub a veya Swith e bağlanır. Diğer ucuna ise ya PBX ya direkt bir telefon ya da bir Fax cihazı bağlanabilmektedir. Böylece telefon ve fax iletişimi sanki aynı ofis içinde yapılıyormuş gibi ücretsiz ve kolay olmaktadır. Bu iletişimde çok basit bir mantık vardır. Burda ses önce VOIP cihazına ulaşarak sayısal dataya çevrilir, Router ve modem aracılığıyla karşı noktaya gönderilir. Orada da yine modem ve router aracılığıyla alınır, oradaki VOIP cihazını iletilir. Buradaki cihazda karşı tarafta yapılan işlemin tersini yaparak data paketi halinde gelen ses işaretini analog sese çevirerek telefona aktarır.
Internet üzerinden yapılan iletişimde de yapılan işlem daha farklı değildir. Tek fark arada bir ISP nin olmasıdır. Bu sayede data hattı ofis ile Türk Telekom arasında değilde, Isp ile ofis arasında sağlanarak, ISP nin alt yapısından yararlanılır.

 
 
Her Hakkı Saklıdır. © 1996 - 2004 PusulaNet